ORTHO 2025
Lars Christensen, Daan van Oort en Aletta Smits
Vrijdag 14 november 2025 – Heineken Experience – Amsterdam
SPREKERS
Lars Christensen
- CV
Dr Lars Christensen (DDS, MSc, PhD, MOrth, RCS Edin) heeft een particuliere orthodontiepraktijk in Oxford. Hij is docent op het UCL Eastman Dental Institute in Londen.
Lars studeerde in 1990 af aan het Royal Dental College in Denemarken. In 1993 promoveerde hij aan de afdelingen Orthodontie en Medische Anatomie van de Universiteit van Kopenhagen. Hij behaalde een MSc in Orthodontie en werd lid van het Royal College of Surgeons of Edinburgh na zijn postdoctorale studie aan het Guy’s Hospital in Londen.
Hij heeft meer dan 380 lezingen over de hele wereld gegeven, waaronder Australazië, Azië, Europa, het Midden-Oosten en Noord- en Zuid-Amerika. Hij is lid van de British, European en American Associations of Orthodontics en is een actief lid van het Southern California-onderdeel van de Edward H Angle Society.
Lars’ interesses richten zich op praktische toepassingen van digitale technologieën, moderne bondingmaterialen, MBT-behandelingsmechanica en esthetische behandelingen van volwassenen.
Lars is een veelgevraagde spreker. Zijn presentaties zijn bijzonder onderhoudend. De afgelopen jaren heeft hij op congressen van de American Association of Orthodontists (AAO) uitgebreid over nieuwe technieken in de orthodontie gesproken. Speciaal voor dit congres van de Booy Foundation heeft hij zijn presentaties helemaal op het team van orthodontie-assistenten én orthodontisten toegespitst. Lars’ voordrachten zijn in het Engels.
- Samenvattingen
Geprinte metalen beugels: succes en mislukkingen
Een van de interessante nieuwe ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het gebruik van lasergesmolten metalen beugels. In zijn eerste voordracht bespreekt Lars de op maat gemaakte metalen beugels zoals expansie-apparaten, eruptiegeleidende apparatuur, TAD-ondersteunde apparaten en gegoten Herbst-apparaten. Hij deelt zijn ervaringen van de afgelopen 10 jaar en bespreekt protocollen voor het succesvolle gebruik van gegoten metalen apparaten. Met praktijkgerichte tips en trucs.
Nieuwe technieken in de orthodontie: een overzicht
In advertenties worden 3D-technologieën vaak aangeprezen als vernieuwingen die orthodontische behandelingen vergemakkelijken. Lars legt uit dat digitale technologieën in de orthodontie erg nuttig kunnen zijn, maar hij toont ook voorbeelden van problemen die kunnen optreden bij de introductie van nieuwe technologieën in de praktijk. Het is van groot belang om de controle over de ‘workflow’ te behouden en Lars laat zien welke problemen er kunnen ontstaan wanneer we blindelings op technologie vertrouwen. De stappen bij de productie van aligners, retainers en geprinte metalen apparaten worden geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk.
Daan van Oort
- CV
Daan van Oort (1973) is fotograaf en tandtechnicus. In 2000 heeft hij met het winnen van de ‘Van Hamond’ prijs zijn specialisatie kroon- en brugwerk afgerond aan het Instituut Vakopleiding Tandtechniek.
Na 20 jaar veel ervaring op te hebben gedaan in de tandtechniek, opleiding in Nederland, België en Thailand van tandtechnici te hebben georganiseerd en leiding te hebben gegeven aan 4Dental CAM en 4Dental Arnhem is hij nu werkzaam als fotograaf.
In 2007 heeft hij zijn avondstudie fotografie afgerond aan de fotovakschool in Apeldoorn met als specialisatie architectuur-, en landschapsfotografie. Hij is nu een bekend spreker over dentale fotografie in Nederland, Duitsland en Vlaams België na het schrijven van het eerste Nederlandstalige boek over dit onderwerp (digitale mondfotografie “een praktische handleiding”, ISBN 978 90 313 6875 4).
In 2018, 2020 2021 en 2023 publiceerde hij diverse fotoboeken en verscheen er een ‘Daan dentale fotografie’ magazine en zeer recent een deel 2. Verder is hij betrokken bij de NVVRT (Nederlands Vlaamse Vereniging voor Restauratieve Tandheelkunde), het magazine ‘Oosterbeek beleeft’ en fotografeert hij o.a. voor de gemeente Renkum en het Airborne museum Hartestein.
- Samenvatting
Bétere orthodontische foto’s: een update
In de huidige tijd van aligners waar de eerste aanzet van het behandeltraject wordt gemaakt buiten de eigen praktijk zijn de dentale foto’s nog belangrijker. Aan de hand van de digitale afdruk en de foto’s wordt digitaal een behandelvoorstel gemaakt. Hoe beter de beelden worden aangeleverd, scherp, reproduceerbaar en gestandaardiseerd, hoe beter het plan er uit zal zien.
Ook zijn er meerdere mogelijkheden de beelden te maken. Verschillende camera’s maar ook de mobiele telefoon worden gebruikt zonder rekening te houden met instellingen en mogelijkheden om betere resultaten te krijgen. Afstand en gebruik van de juiste lens, goed geplaatste wangafhouders en een verwarmde spiegel blijven belangrijk.
Orthodontische foto’s zijn verder ook belangrijk voor uitleg aan de patiënt, intercollegiaal overleg en communicatie met het tandtechnisch laboratorium. In deze presentatie geeft Daan je een update voor het maken van bétere foto’s in de orthodontiepraktijk. Met tips voor het maken van gestandaardiseerde foto’s, die je na verloop van tijd goed met elkaar kunt vergelijken.
Aletta Smits
- CV
Dr. Aletta Smits geeft sinds 2009 presentaties in het land. Ze wilde eigenlijk cabaretier worden, maar ze kan niet zingen. Dat is maar goed ook, want presentaties geven is mooi werk en ze prijst zich gelukkig elke keer als ze voor een zaal mag staan om over die wonderlijke pubers te vertellen
Aletta studeerde Engels, en heeft lang lesgegeven op diverse middelbare scholen en op de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden. Voor het schrijven van haar proefschrift bleek het nodig over psychologie en ICT te leren, en dat, samen met haar leservaring, zette haar op het spoor van de pubers.
Naast haar lezingen, werkt ze als lector Human-Centered Technology bij de Hanze hogeschool en als docent/onderzoeker Human-computer Interaction bij de Universiteit Utrecht.
- Samenvatting
Pubers en beugels
Bij een beugelbehandeling is een goede medewerking van groot belang. Het is immers erg moeilijk een goed behandelresultaat te bereiken als beugels en elastiekjes onvoldoende gedragen worden, afspraken alsmaar vergeten worden of als de mondhygiëne steeds tekort schiet. Met name bij de behandeling van pubers is het lastig om een goede medewerking te krijgen.
In deze voordracht wordt u op humoristische wijze bijgepraat over wat een puber beweegt. Een vrolijke presentatie over hoe het gemiddelde puberbrein werkt en wat u daarover moeten weten. De inspirerende lezing is op maat gemaakt voor orthodontie-assistenten en orthodontisten.